Zima je stigla, ojačajte imunitet

Dolazi vreme prehlada, kijavice  i gripa. Poboljšajte imunitet i spremno dočekajte zimu. Na blag i prirodan način ojačajte svoj organizam blagotvornim metodama kineske medicine uz adekvatnu ishranu pravim izborom namirnica prema testu netolerancije na hranu.

Imunitet je složen odbrambeni sistem zaštite organizma od raznih štetnih uticaja, pre svega od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama ali i od slobodnih radikala i naših sopstvenih izmenjenih ćelija.  Kada oslabi imunitet oslabi i naš organizam u celosti pa postajemo bolešljivi, skloni prehladama i ne zaobilazi nas ni jedna kijavica, grip ili upala grla. Uz to nas prati svakodnevni umor i malaksalost, loš apetit, slaba koncentracija, episode herpesa ili ekcema i razne druge tegobe koje nam narušavaju svakodnevno funkcionisanje.

Ritam sna i budnosti je od izuzetnog značaja za naše zdravlje jer se ljudski organizam regeneriše noću, a imunitet jača. Veoma često svesno narušavamo bioritam sna, ostajemo budni do kasno, ustajemo rano, ne spavamo dovoljno ili menjamo noćni odmor za dnevni pa se naš organizam ne može adekvatno regenerisati i polako slabi, a prvi na udaru je imunitet.

Stres svakodnevnog života utiče loše na sve funkcije organizma na svim nivoima fizičkom, emotivnom i mentalnom. Ako tome pridodamo i loše navike kao pušenje i konzumiranje alkohola, telesnu i mentalnu nehigijenu, manjak fizičke aktivnosti i nedovoljno boravka u prirodi na svežem vazduhu, onda su svi uslovi tu da oslabimo naš organizam i urušimo imunitet koji pada kao kula od karata. Postajemo neotporni i skloni raznim infekcijama.

Kako ojačati imunitet?

  • Za dobar i snažan imunitet na prvom mestu hranite se redovno, dobro i zdravo i uvek imajte na umu mudrost da zdravlje na usta ulazi.
  • Ne preskačite obroke i jedite u miru.
  • Pratite prirodni ritam spavanja i noćnog odmora, spavajte više.
  • Boravite u prirodi što češće uz adekvatnu fizičku aktivnost.
  • Loše navike zamenite za zdrave.
  • Redukujte stres i pre svega mislite pozitivno jer pozitivne misli stvaraju pozitivne emocije, a pozitivne emocije jačaju imuni sistem.

Kako bi lakše savladali pojedine naše slabosti u navikama i lakše se izborili sa svakodnevnim stresom uporište i podršku možemo naći u brojnim metodama i savetima prirodne medicine.

Kineska medicina nudi raznovrsne načine da poboljšamo opšte stanje našeg organizma, oslobodimo se stresa, nesanica i lošeg apetita pomoću akupunkture, vežbanja Qi Gonga, Tai Čia, kineskom dijetetikom. Na primer, zagrevanjem jedne važne akupunkturne tačke tokom samo 10 dana jačamo imunitet.

Šta utiče na stanje našeg imuniteta?

Imunitet zavisi od brojnih faktora koji ga mogu pokvariti i oslabiti ali isto tako i popraviti i ojačati ukoliko naučimo da se ophodimo prema sebi na pravi način u skladu sa našom prirodom, našom fiziologijom i našim okruženjem.

Adekvatna ishrana je osnova dobrog i snažnog imuniteta. Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je broj i ritam obroka jer neredovnom ishranom uz obroke na brzinu i s nogu ne dajemo organizmu dovoljno energije. Zbog ubrzanog ritma života često posežemo za industrijskom i brzom hranom koja je prepuna loših masti, štetnih rafinisanih šećera, aditiva i konzervanasa čime ne hranimo organizam već ga opterećujemo i slabimo, a na prvom mestu to oseti imuni sistem.

Osim kvaliteta hrane važan je izbor namirnica jer pojedine nam ne odgovaraju u potpunosti ili smo na neku od njih netolerantni. Svakodnevnim unosom takvih namirnica opterećujemo organizam i crpimo snage našeg tela da savlada nešto što smo uneli a ne odgovara nam i u tom procesu strada na prvom mestu imuni sistem. Umesto da se bori protiv spoljnih napadača virusa i bakterija, on troši svoje odbrambene snage na neodgovarajuću hranu koju smo svojevoljno uneli. Uz pomoć kvantne medicine jednostavnim testom netolerancije možemo saznati koje namirnice nam odgovaraju, a koje ne i tako rasteretiti organizam i dati optimalne uslove za dobro funkcionisanje našeg imunog sistema.

Kvantna medicina nam pruža mogućnost da zavirimo detaljno u stanje svih naših organa i otkrijemo slabe tačke u organizmu jednostavnim i bezbolnim pregledom kako bi znali na koji organski sistem da obratimo pažnju i sta trebamo jačati. A testom netolerancije na hranu možemo saznati koje namirnice nam odgovaraju i njihovim unosom jačati imunitet.

Homeopatija sa druge strane raspolaže velikim arsenalom homeopatskih preparata za jačanje imuniteta i organizma u celosti na svim nivoima. A u stanju gripa i prehlada nudi brojne efikasne homeopatske lekove kao što su Aconitum, Bryonia, Gelsemium, Arsenicum...

Živite zdravije i poboljšajte imunitet na potpuno prirodan način!